Son Yazılar

Bitkisel Steroller Nedir?

Bitkisel steroller; badem ,elma,incir, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, tahıllar, soya yağı, mısırözü yağı, zeytinyağı gibi bitkisel yağlar, meyve ve sebzelerde bulunur. Yaklaşık 200‘den fazla sterol bulunmaktadır.

Etki mekanizması?

Yapı bakımından kolesterole benzer. Kolesterolün vücut tarafından emilebilmesi için çözülebilir yapıda olması gerekir. Bitkisel steroller kolesterol emilimini azaltarak total ve LDL yani kötü huylu kolestrolü düşürmeye katkıda bulunur.

Bitkisel sterollerin statin türevi ilaçlar kullanılmaksızın LDL olarak bilinen kötü huylu kolesterol seviyelerini %14 oranda düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Gereksinim ne kadar?

Yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları, vücut ağırlığı, fiziksel aktiviteler ve genetik faktörler kolesterol düzeyini etkilemektedir. Günlük olarak tüketilen 2-2,5 gram bitkisel sterolün kolesterol seviyesini %10 oranında azaltmakta ve kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini de %25-50 oranında düşürmektedir. Bitkisel steroller, LDL kolesterolde %15’lik azalma sağlar. HDL ve trigliseridler kolesterol üzerinde ise çok az etki göstermekte ya da hiç göstermemektedir.

Biz günlük diyetimizde ne kadar alıyoruz?

Günlük beslenmede bitkisel sterol miktarı 0,2-0,3 gram civarındadır. Vejetaryanlarda ise yaklaşık olarak 0,6-0,8 gramdır.

Günde 2 gram bitkisel sterol alabilmek için; (her biri 100 gramdan hesaplanmıştır)

  • 432 domates
  • 148 elma
  • 74 dilim tahıllı ekmek,  tüketmek gerekmektedir.

Belirtilen miktarları tüketmek pek mümkün olmayacağından zenginleştirilmiş ürünler tüketilebilir.

Kolesterol düşürücü ilaçlar yerine kullanılabilir mi?

Bitkisel steroller açısından zenginleştirilmiş ürünler diyetin bir parçası olarak kullanılabilir ancak ilaçların yerini alması mümkün değildir. Kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuza danışmadan kesinlikle bırakmamalısınır.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRMEK VE   KALP SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Günlük olarak tükettiğiniz yağ miktarını azaltmalısınız. Bitkisel sıvı yağları yeteri kadar tüketirseniz kapl sağlığınızı ve kolesterolünüzü düşürebilirsiniz.

  • Bolca meyve ve sebze tüketin. Kabukları ile yenilenleri mutlaka kabuklu olarak tüketmeye özen gösterin.
  • Zeytinyağı: Zeytinyağı oldukça yararlıdır, kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü yükseltir.
  • Et miktarına ve pişirme tekniklerine dikkat ederek haftada 3 gün kırmızı et 4 gün beyaz et tüketmeye özen gösterin.
  • Az yağlı olacak şekilde günlük süt, peynir ve yoğurt tüketiminize mutlaka dikkat edin.
  • Yumurtayı haftada 1-2 kez yiyin. Haşlama, yağsız tavada omlet şeklinde tüketmenizde fayda var.
  • Kuruyemişler kalp hastalıklarının önlenmesinde oldukça önemli etkiye sahiptir.
  • Sarımsak bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile 75 farklı kükürtlü madde içerir. Kan damarlarını genişletmekte ve kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltmaktadır.
  • Yerfıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ay ve kabak çekirdeğinin kalbi koruyucu etkisi bulunmaktadır.
  • Balık yağı, iyi kolesterolü yükseltirken, kötü kolesterolü düşürmektedir. Balıktaki yağlar kalpteki ritim bozukluklarını önlemekte, fibrinojeni azaltmaktadır.
  • Kurubaklagilleri bolca tüketin. Yeteri kadar tüketilen baklagiller hem besleyicidir hem de kalp hastalıklarına ve kansere karşı korucudur.

Kuru yemişlerde bulunan tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ve bitkisel steroller kolesterolü düşürmektedir.

Ceviz omega -3 yağ asitlerini içermektedir. Ölçülü miktarda ceviz tüketmek kalp sağlığı açısından olumlu etkilere sahiptir.

 

  • Günlük tükettiğiniz şeker ve şekerli gıdalara dikkat edin.
  • Günlük 25-30 gram civarında lif tüketimi kolesterolün düşmesine yardımcı olurken kan şekeri ve kilo kontrolüne de yardımcı olacaktır.