Son Yazılar

Zayıflama İlaçları

Kilo problemi ve devamında gelen obezite günümüzün en büyük problemlerinden biridir. Düzenli bir diyet ve egzersiz planı ile obeziteden kurtulabilmek mümkün olsa da insanlar bunu kolay yolla çözebileceğini düşünerek zayıflama ilaçlarına başvurmaktadır. Ancak, sanılanın aksine kolay gibi görünen bu yöntem vücuda çeşitli kalıcı hasarlar verebilmektedir. Sağlık Bakanlığı onaylı ve doktor tavsiyesiyle verilen ilaçlar dışında hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. 

Orlistat, lorcaserin, liraglutid, fentermin-topiramat gibi direkt zayıflatmaya yönelik ilaç çeşitleri bulunmaktadır. Bunlara ek olarak; antidepresanlar, antidiyabetikler, antiepileptikler de zayıflamaya yardımcı olabilmektedir. Bu ilaçların bağırsaktan yağ emilimini azaltmak, tokluk hissini arttırarak iştahı baskılamak, gaita çıkışını arttırmak gibi pozitif etkileri olsa da vücut için çok daha zararlı ve ilerde meydana gelebilecek kontraindikasyonları tetikleyecek oldukça negatif etkileri bulunmaktadır.

Bu ilaçlar metabolizmayı hızlandırdığı için kalp atış hızını etkiler. Bu durum kalp rahatsızlığı olan kişilerde çok ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Yüksek tansiyon, çarpıntı, kusma, mide bulantısı, saç dökülmesi, bazı vitamin ve minerallerin emilimini engellemesi, uyku bozukluğu, baş dönmesi gibi çeşitli yan etkileri bulunmaktadır. Özellikle bağırsak ve karaciğerde kalıcı hasarlara sebep olduğu yapılan bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

Sağlıklı kilo vermek, düzenli bir beslenme rutini ve spor ile mümkündür. Zayıflama ilaçları çeşitli komplikasyonlara sebep olarak vücutta kalıcı hasarlar bırakabilir. Sağlık Bakanlığı onayı olmayan, olsa bile bir doktor kontrolü altında olmayan hiçbir zayıflama ilacı kullanılmamalıdır.

Sizlerde fazla kilolarınızdan şikayetçiyseniz Ankara Diyetisyen hizmeti sağlayan ünlü diyetisyen Müge Özturna ile iletişime geçebilirsiniz.