Son Yazılar

Doydun Sinyali: Leptin Hormonu

Ağırlıklı olarak vücudumuzdaki yağ dokudan salgılanmaktadır. Beynimizin hipotalamus bölgesini etkileyen bu hormon, beynimize vücudumuzun yağ depolarıyla ilgili bilgi vermektedir. Eğer toksanız ve vücudunuzda yeterli miktarda yağ bulunuyorsa, leptin hemen beyne bilgi verir ve beyniniz iştahınızı azaltır. Böylelikle vücudunuzdaki yağ miktarı yani kilonuz korunmaktadır.

Kilo kaybı kandaki leptin miktarını azaltan etkilerden biridir. Dolayısıyla kilo kaybettikçe, leptin miktarı azaldığından kişi daha fazla yemek yemeye başlamaktadır. Kilo vermek amacıyla bilinçsiz bir şekilde diyet yapan bir kişi, leptin hormonunun bu etkisiyle iştahının arttığını ve kilo almaya başladığını gözlemleyebilir. Bakınız diyetin asıl düşmanı içimizde işte Özellikle de bilinçsizce yapılan diyetler sonrasında leptin hormonunda azalma meydana gelerek kişide leptin direnci oluşturabilir. Dolayısıyla bir anda iştahı açılan kişi, kilo vermeyi hayal ederken daha da fazla kilo alabilir!

Sürekli yemek yemek ya da büyük porsiyonlar tüketmek kandaki leptin miktarının artmasına sebep olur. Böyle bir durumda beyindeki hipotalamus bölgesi, kandaki leptin artışını zamanla normal olarak algılamaya başlar. Bu durum kişide “leptin direnci” oluşmasına neden olur. Günümüzde öğün sayısının azaltılmasına yönelik tavsiyelerin temel nedeni aslında vücudun leptin duyarlılığını arttırmaktır. Böylelikle kişide tokluk hissi oluşur ve daha az yemek yenildiği için yağ yakımı gerçekleşir, kişi kilo vermeye başlar.

Leptin Hormonunu Dengelemenizi Sağlayacak Basit Öneriler;

  • 7 saatlik kaliteli uyku uyuyarak hem leptin hem de ghrelin hormonlarını dengeleyebilirsiniz.
  • Sabahları bol protein, ceviz, yeşil sebzeli besinlerden oluşan bir kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz. Kahvaltıda özellikle karbonhidrat ağırlıklı besinler tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Kahvaltıda protein ağırlıklı yiyecekler tüketmeniz leptin hormonunun daha uzun süre salınmasını sağlar. Böylelikle iki öğün arasındaki süreyi uzatarak vücudunuzdaki yağların yakılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Zeytinyağı, keten tohumu yağı ve omega-3 yağlarını içeren bir beslenme programı, leptin hormonunun seviyesini yükseltir. Böylelikle açlık hissini bastırabilirsiniz. Zeytinyağında tercihinizi soğuk sıkımdan yana kullanmanız çok daha sağlıklı olacaktır.
  • Karbonhidrat içeren besinler insülin hormonunun kanda yükselmesine sebep olur. Bu da kan şekerini düşürür. Karbonhidrat içeren besinleri tükettikten kısa bir süre sonra acıkmamızın altında yatan sebep budur. Bu nedenle karbonhidrat içeren ekmek, pirinç, börek gibi besinleri tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Düzenli egzersiz yaparak leptin hormonunu dengeleyebilirsiniz.
  • Sabahları güne bir bardak su ile başlamak leptin hormonunu kontrol etmenizi sağlar.
  • Lifli gıdalar tüketmeye gayret edin. Bu gıdalar açlık hormonunun salınımı bir süre ertelemektedir.
  • Öğün aralarında yeşil çay tüketmek de tokluk süresini uzatmaktadır.
  • Stresten uzak durmaya gayret edin. Çünkü stres seratonin hormonunun seviyesini azaltır ve vücut yeniden mutlu olabilmek için şekerli gıdalara ihtiyaç duyar. Oysa şekerli gıdalar tüketmek insülin hormonunun kandaki seviyesini arttırır. Bu durum da leptin hormonunun beyne sinyal göndermesini engeller. Dolayısıyla kısa bir süre sonra yeniden bir şeyler yeme hissi duyarız.