Son Yazılar

İdeal Probiyotik Seçimi

Her ne kadar popülaritesi son yıllarda artmış olsa da probiyotik ürünler eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) son 50 yılda önemli bir problem olarak gündeme gelen antibiyotik ve diğer antimikrobiyallerin kullanılmasına sınırlama getirilmesini önerdi. WHO patojen mikroorganizmalar ile savaşım da non-patojen mikroorganizmaların kullanılmasını tavsiye etti. Yararlı bakteriler ile iyi yönde değiştirilmiş bir bağırsak florasının insan sağlığı için önemli olduğu düşüncesi gün geçtikçe batı biliminde daha çok kabul görmeye başladı.

2007 yılında insan genom projesinin (Human Genoma Project, HGP) bir devamı olarak İnsan Mikrobiyam Projesi (Human Microbiome Protect, HMP) başlatıldı.

DANIŞANA PROBİYOTİK ÖNERİSİ

Probiyotikler hakkında yapılmış bunca çalışmaya rağmen, halen soru işaretleri olan pek çok alan vardır. Bu nedenle gün geçtikçe probiyotikler üzerine yapılan araştırmalar artmaktadır. Elimizde ki veriler ışığında ve deneyimlerimizle biz diyetisyenlerin probiyotik önerisi konusunda nasıl bir yol izleyeceğimiz ve nelere dikkat etmemiz gerektiği konusu çok önemli….

1990’lı yıllarda bilim adamları insanların, dört kan grubundan birine ait olduğunu buldu. Şimdiler de ise insanları sınıflamanın yeni bir yolunu keşfettiler; bakteriler… Her insan binlerce farklı mikrop grubuna ev sahipliği yapmaktadır. Çoğu insan hayatı boyunca kullandığı ilaçlar, besleme kaynaklı ve diğer olumsuz etkilere maruz kaldığından, biyolojik açıdan normal bağırsak florasının neye benzediğini ve floranın gerçekten ne kadar dirençli olduğunu bilemiyoruz. Ancak; sağlıklı ve sadece anne sütü alan bebeklerin çoğunluğunda gelişen floranın normal olduğunu varsayabiliriz. Yapılan bilimsel çalışmalara dayanarak; hangi bakteri suşlarının bağırsak florası kompozisyonu üzerinde ölçülebilir olumlu etkilere sahip olduğu görülebilmektedir.

HANGİ BAKTERİ SUŞU HANGİ DANIŞANA ÖNERİLMELİDİR?

Bakteri grubu: laktik asit bakterisi
Bakteri cinsi: lactobacillus
Bakteri türü: lactobacillus rhamnosus
Bakteri suşu: lactobacillus rhamnosus GG

*Probiyotik bakteriler türe değil suşa bağımlıdır. Bir probiyotik bakterinin sağlık üzerine yararlı etkisi sadece o suşa aittir, türe değil.

Gün geçtikçe probiyotikler hakkında kamuoyunda da artan bilgiler sayesinde, pek çok danışan bazı bilgilere sahip. Henüz biz önermeden probiyotik kullananlar olduğu gibi, bizden tavsiye isteyenler de bulunmaktadır.

Kendi deneyimlerime dayanarak;danışanlarımın en çok probiyotik takviyesi kullanma isteğinin:

  • kilo verme
  • gaz
  • şişkinlik
  • sindirim problemleri
  • diyare (ishal)
  • konstipasyon (kabızlık) ve güçlü bir bağışıklık sistemi olduğunu gördüm.

Piyasada bulunan çok çeşitli sayıda probiyotik takviyelerinden seçim yaparken ; içerdiği bakteri suşu ve bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları tercihteki ilk nedenimiz olmalı.

Aslında bunu şöyle açıklayabiliriz; idrar yolu enfeksiyonu için kullanılan antibiyotik türü farklı olduğu gibi; farklı durumlar için kullanılacak probiyotik suşları farklılık gösterebilir.

Örneğin; yapılan bir çalışma da; gebeliğin son ayın da annelere ve doğumdan sonra 6 ay bebeklere L.rhamnosus GG suşu vererek ilk 10 yaşta fazla kilo alınmasına engel olduğu gösterilmiştir.

İDEAL PROBİYOTİK SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR;

  1. Danışanın sorunu belirlenir.
  2. Soruna uygun probiyotik cinsi, türü ve suşu ile yapılmış çalışmalar incelenir.
  3. Doğru probiyotik suşuna karar verilir.

Önerilecek probiyotik suşu belirlendikten sonra ise hangi marka probiyotik tavsiye edilmesi gerektiğine karar verilir.

PROBİYOTİK SEÇİMİNDE KRİTERLER

  1. İnsan orjinli olmalıdır.
  2. Zararsız ve güvenilir olmalıdır.
  3. Yüksek oranda canlı mikroorganizma içermelidir.
  4. Gastrointestinal florada canlı kalabilmeli, mide asidi ve safraya dayanaklı kalarak metabolik aktivitesini devam ettirebilmelidir.
  5. Kısa sürede olsa bağırsakta kolonize olabilmelidir. Doğal mikrofloraya adapte olabilmelidir.
  6. İyi çoğalma özelliğine sahip olmalıdır.
  7. Bağışıklık sistemini uyarabilmelidir.
  8. Antibakteriyel ve antimikrobiyal madde üretilmelidir.

Probiyotik önerisinden sonra ise; 2 hafta düzenli kullanımın ardından danışan üzerin de meydana gelen etkiler takip edilerek, önerilen probiyotikten elde edilen geri bildirime göre devam edilebilir, değiştirilebilir veya ekleme yapılabilir.

Sağlıkla Kalın…