Son Yazılar

İnsulin Direnci

İnsülin direnci ve reaktif hipoglisemi son zamanların en çok konuşulan konularından. Her iki durum da sağlık sayfalarından ve kilo problemi yaşayanların gündeminden hiç düşmüyor. Ancak her hipoglisemi mutlaka insülin direncinin varlığı anlamına gelmediği gibi her kilo problemi de insülin direncinden kaynaklanmıyor. İnsülin direnci ile ilişkili kilo problemleriyle daha çok göbek- bel-karın genişliğinin arttığı, kalça-bacak bölgesinin ince kaldığı durumlarda karşılaşılıyor. İnsülin direncinin olup  olmadığı ile ilgili doğru teşhis oldukça önemli bir konu. İnsülin direnci tanısı koymak için önce kanda insülin ve şeker seviyelerini belirlemek gerekir. Yani açlık ve tokluk insülin-şeker seviyelerini saptanmalıdır.  Aynı zamanda insülin direncini özel bir formülle de (HOMA-IR) hesaplamak mümkündür.

En etkili tedavi ise kilo vererek elde ediliyor. Kilo vermek için düşük glisemik yükü olan gıdaların tercih edilmesi gerekiyor. Çünkü aksi takdirde insülin seviyesi düşmediği gibi verilen kilolar da kısa sürede yeniden alınıyor.

İnsülin seviyesini azaltmak için günde 200-400 mg kromium pikolinat faydalı olabiliyor ama fazla abartmamak da gerekir. Tarçın da oldukça etkili bir insülin direnci savaşçısıdır. Günde 2-3 çay kaşığı toz tarçın tüketebilirsiniz.

İnsülin direncinde özellikle Metformin gibi  reçeteli ilaçların sık kullanılan reçeteli ilaçların (ve diğerlerinin) doktor kontrolü altında kullanılması gerekiyor.

Egzersiz yapmak çok önemli! Özellikle haftada 4-5 kez tekrarlandıkları ve 45 dak ile 1 saat  arası başta yürüyüş olmak üzere her türlü aerobik egzersiz kas dokusunun insüline yanıtını iyileştiriyor.

İnsülin direncinin aşırı kilo ve obezite dışında diyabet, hipertansiyon ve aterosklerotik kalp hastalığı ile de ilişkili olduğunu da unutulmamalıdır. Tükettiğimiz karbonhidratlarla insülin direnci ile ilk mücadeleye başlayabiliriz:

      Neler yapabiliriz;
  • Meyvenin suyunu değil, kendisini tercih edin.
  • Sebzeleri çiğ yiyin (çiğ yenebilen) ya da az pişirin, pişirirken mutlaka suda haşlama yerine buharda pişirmeyi tercih etmenizde fayda var. Közleyebilirsinizde  fakat yakmamanız gerekir.
  • Bulgur pilavını pirinç pilavına tercih edin.
  • Pilavı, makarnayı yoğurt, et ve sebzelerle pişirin, yanında salata yiyin.
  • Makarnayı az pişmiş “al dente” tercih edin.
  • Kabuklu yenilebilen meyveleri kabuğu ile yiyin.