Son Yazılar

intermittent fasting

Artık kendilerini popüler diyetler başlığının altığında üzülerek görüyoruz. Çağımızın popüler diyeti de aralıklı beslenme IF diyeti. IF diyetini savunan insanların görüşlerine bakıldığında temel dayanak aslında açlık metabolizmasından faydalanmak. Peki ama gerçekten sağlıklı bir kilo verme yöntemi mi ve herkes tarafından uygulanır mı, işte yazının sonunda buna karar vermiş olacağız. Öncelikle IF diyetini anlatırken tiplerinden bahsetmekte fayda var. Çeşitli öğün dağılımlarını gün gün kullanarak aslında belirleniyor bu tipler.

COMMON DİYET: Her gün 3 büyük ana öğün + ara öğün olarak beslenmeyi içeriyor , aslında klasik bir beslenme modeline çok benzer.

TRF: Her gün 3 ana öğün olacak şekilde gün ışığında beslenmeyi içerir.

5:2 : Bu oran öğün dağılımlarını verir bize. Haftanın her günü sadece gündüz beslenmek diyetin temelini oluşturur ve 5 gün 3 buyuk ana öğün, 2 gün 3 küçük ana öğünden oluşur. En çok uygulanan yöntem bu aslında.

Alternate day fast: Biraz değişik bir mantıkla ilerliyor aslında bir gün full açlık bir gün sürekli beslenmeyi temel alıyor.

Alternate day ER: Bu tipin temelinde de bir gün full doygunluk takibindeki günde sadece gündüz 3 küçük ana öğünle beslenmeyi barındırıyor.

Diyeceksiniz ki gerek var mı bu kadar detaya bize yap/yapma de yeter. Yok öyle süzgecimizden beraber geçiriyoruz. Haydi devam incelemeye..

Yapılan insan ve hayvan çalışmalarına bakıldığında IF diyetinin olumlu etkilerini sadece açlık metabolizması devreye girdiğinde ve kilo verme etkisini de kalori kısıtladığımız zaman ortaya çıktığını gözlemeyebiliyoruz. Yani ortada herhangi bir mucize yok henüz. Üstelik de kişiye özgü problem yaratacak etkiler de mevcut. Kimde sıkıntı yaratır derseniz Reaktif hipoglisemisi olan bireyler aman dikkat! Yoğun antrenman yapanlar, atletler ve yarış sporuyla uğraşanlar IF ‘in yanına bile yaklaşmamakta fayda var. Diyabetli bireylerde yönümüzü tıbbi tedaviye çeviriyoruz ve yapılan tedaviye paralel olarak bir diyet modeline karar veriyoruz. Yani kullanılan insülin, oraldiyabetik ilaçlar ve saatlik kan glikoz takibi bize beslenme planını oluşturtuyor. Gelelim sağlıklı(!) ama obez bireye (çünkü henüz obezitenin bir hastalık olduğunu kabullenemiyoruz.) burada belki bir yardımcı olabilir bize IF diyeti. Eğer tıkanma kilosundaysak, sürekli kilo alıp veriyorsak BELKİ bir alternatif olabilir. Ama unutulmamalı ki tek başına öğün kısıtlamak bir mucize değil, orada size yardım eden faktör kalori kısıtlamaktır.

Son olarak herkes için tek bir doğru beslenme modelinin olmadığını beslenme modelinin kişiye göre kara verilebileceğini bunu da bir uzmanın yapabileceğini belirtmek isterim