Ketojenik Diyetisyen Ankara

Ankara Diyetisyen Müge Özturna olarak, ketojenik diyetin ilk uygulandığı zamanlarda kilo vermek için değil, hastalıkların tedavisinde kullanılan bir beslenme modeli olarak bilindiğini belirtebilirim.

Ketojenik diyet, kilo verme amaçlı olarak yapıldığı kadar zihinsel faaliyetlerin odaklanması ve metabolizmik faaliyetlerin iyileştirilmesi için de kullanılan bir tür tıbbi beslenme modelidir. Bu diyet, yüksek yağ, sınırlı protein ve düşük karbonhidrat tüketimine dayanır. Beslenme modelinin temelinde yağlı tohumlar, kabuklu yemişler, et, yumurta ve süt ürünleri gibi besinler bulunur.

Ketojenik diyet, belirli aralıklarla internet üzerinde popüler olan diyetler arasında öne çıkar. Ünlülerin fazla kilolarından kurtulmaları haber olmuş ve “keto diyeti” terimi sıkça duyulmaya başlamıştır. Ancak, bu diyet kendi kendine uygulanması zor ve keskin kuralları olan bir diyet türüdür. Sonuç alınması genellikle kolay olmaz.

Ketoziste olduğunuzun anlaşılması için kan ya da üre testi gibi belirli testlerin yapılması gerekir. Bu testlerin yapılması olmadan ve uzman gözetimi olmadan ketojenik diyet yapılması sağlık açısından önerilmez. Herhangi bir diyete başlamadan önce bir diyetisyene danışmak önemlidir.

Ketojenik Diyeti Nedir?

Ankara Diyetisyen Müge Özturna olarak, ketojenik diyetin kökeni nörolojik hastalıkların tedavisinde beslenmenin etkilerinin araştırılmasıyla ortaya çıkmıştır. Özellikle epilepsi nöbetlerinin beslenme yoluyla kontrol altına alınmasını amaçlayan bir tedavi yöntemi olarak geliştirilmiştir. Bu diyet, başlangıçta epilepsi hastalarının tedavisinde nörolog doktorlar tarafından kullanılmıştır. Beslenme uzmanlarının danışmanlığında uygulanır ve epilepsi nöbetlerinin sıklığını azaltmada etkili olduğu bilinmektedir.

Ketojenik beslenme programında aşağıdaki besinler tercih edilir:

  • Tüm bitkisel ve hayvansal yağlar.
  • Et, balık ve kümes hayvanları.
  • Yumurta.
  • Süt, peynir, yoğurt ve diğer süt ürünleri.
  • Karbonhidrat oranı düşük sebzeler: Brokoli, kuşkonmaz, ıspanak gibi.
  • Tüm yeşil yapraklı sebzeler.
  • Avokado.
  • Tohumlar ve kabuklu yemişler.

Ketojenik Diyet Zararlı Mı?

Ketojenik diyetin zararları konusunda beslenme uzmanları ve tıp dünyasında çeşitli görüşler bulunmaktadır. Karbonhidratların tamamen kesildiği bir beslenme tarzının uzun süreli uygulanması önerilmez çünkü vücudun karbonhidratlara da ihtiyacı vardır.

Ketojenik Diyette Meyve Var Mı?

Ketojenik diyetin ilerleyen aşamalarında, çok küçük porsiyonlar şeklinde ve sadece kırmızı meyvelere izin verilebilir. Diyetin meyve tüketimi konusunda katı kuralları bulunmaktadır.

Ketojenik Diyetle Haftada Kaç Kilo Verilir?

Ketojenik diyet bir kilo verme diyeti değildir fakat kilo vermenize de yardımcı olabilir. Haftada kaç kilo vereceğiniz yaş, boy-kilo oranı, cinsiyet, genetik yapı ve bir takım başka parametrelere göre değişir.

Ketojenik diyet, kilo vermenize yardımcı olabilecek bir beslenme planıdır, ancak haftalık kilo kaybı kişiden kişiye değişir. Bu faktörler yaş, boy-kilo oranı, cinsiyet, genetik yapı ve diğer parametreler gibi çeşitli etmenlere bağlıdır.