Son Yazılar

Metabolizmayı Hızlandıran Öneriler

Diyet yapmanıza rağmen kilo veremiyor musunuz? Artık çikolata kurabiye gibi besinleri sadece uzaktan izlemenize rağmen karın ve kalça çevrenizin genişlemesinden mi yakınıyorsunuz? Bu sorununuzun altında yatan neden, metabolizmanın yavaşlaması olabilir! Peki, metabolizmanın hızlanmasını sağlamak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Metabolik hız; vücudun besinlerin aldığı enerjiye dönüştürme ve bu enerjiyi kalori olarak yakma kapasitesini ifade ediyor. Metabolizmanız yeterince çalışıyorsa, aldığınız besinler kolayca enerjiye dönüşür ve bu enerji eksiksiz olarak yakılır. Bunun aksine metabolizma hızınız genetik faktörler nedeniyle yavaş çalışıyorsa ya da hastalık gibi herhangi bir nedenden dolayı yavaşladıysa, besinleri enerjiye ve kaloriye dönüştürme kapasiteniz azalır. Bunun sonucunda ise; fazla kaloriler yakılamaz, yağlar depolanır ve kilo artışı gerçekleşir.

Metabolizma, bazal metabolizma, egzersizde harcanan enerji ve beslenme ile alınan besinlerin sindiriminde harcanan enerji olmak üzere üç ana birleşen oluşturuyor. Bazal metabolizma, metabolizma hızının en büyük belirleyicisidir. Bu dinlenirken veya uyurken, yani hiçbir aktivite yapmazken harcanan enerji miktarıdır ve günlük harcanan kalorinin ortalama %70’ini oluşturmaktadır. Kişinin diyetle ne kadar zayıflayacağını belirleyen en önemli faktör bazal metabolizmadır. Örneğin diyetle alınan şekerli bir besinin karaciğerde yağa dönüştürülüp, cilt altı yağ dokusunda depolanması gibi. Bazal metabolizma hızı; genetik faktörler, fiziksel aktivite, vücut ısısı, yaş, cinsiyet gibi birçok faktörden etkilenmektedir.

Metabolizmamız bize neler sağlıyor?

Aldığımız besinlerin yaşamsal fonksiyonlarımızın devamı için hücrelere geçişini sağlıyor, yağ dokusu miktarını kontrol ediyor, vücut ısısını denetleyip, vücudun kenidini yenilemesini sağlıyor. Tüm bunların yanı sıra hızını etkileyen bir takım faktörler söz konusu. Bunlar;

Genetik: Bireylerin kilolu olduğu bazı ailelerde metabolizma hızı yavaş çalışıyor.

Cinsiyet: Kadınlara göre erkeklerde kas kitlesi fazla, yağ kitlesi düşük olduğundan metabolizmaları daha hızlı çalışıyor.

Yaş: Yaş ilerledikçe metabolizma hızı düşüyor.

Yoyo diyeti tarzında inişli çıkışlı ağır diyetler yapılması metabolizma hızını %30 oranında azaltıyor.

Her on yılda bir bazal metabolizma hızında %2 azalma gerçekleşiyor.

Vücut ağırlığı: Kilonuz fazla ise metabolizma hızı da artıyor.

Diyet: Yoyo diyeti tarzında inişli-çıkışlı ağır diyetler yapılması metabolizma hızını %30 oranında azaltıyor.

Vücut ısısı: Vücut ısısının her 0,5 derece artışı , metabolizma hızını %5 arttırıyor.

Egzersiz: Sadece kalori yakılmasını sağlamıyor, aynı zamanda kasları da geliştirerek vücut metabolizma hızını arttırıyor.

Metabolizmamızı Dengede Tutmak ve İvme Kazandırmak İçin 10 Altın Kaynak

1- KÖRİ: Köri, 10 çeşit baharattan oluşuyor. Bunlar; kişniş, zerdeçal, zencefil, kimyon, biber, karanfil, demirhindi , kakule, hintcevizi ve acı kırmızı biber. Kanser ve diabete karşı koruyucu rol oynamaktadır.

2- ANANAS: Ananasın vücutta kan dolaşımını hızlandırmak, kolestrolü düşürmek ve tansiyonu düzenlemek gibi fonksiyonlarının yanında zencefille birlikte kullanımı metabolizmanın hızlanmasına katkı sağlamaktadır.

3- KROM: Pankreasın kan şekeri seviyesini dengelemeye yardımcıdır. İnsülin faaliyetinin etkisini arttırarak karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması üzerinde etkili bir mineraldir.

4- TARÇIN: Beslenme örtüsündeki meyvelerimizin üzerine serperek kullanımı veya çubuk tarçının demleme çay olarak içilmesinin kan şekerini dengeleyici özelliği var.

5- TERE TOHUMU: Metabolizmanın canlanmasına yardımcı olur. Tiroidi az çalışan kişiler de tiroid fonksiyonlarına yardımcı olur.

6- L-CARNITIN: Vücutta depolanmış yağların yakımını hızlandırır. Kas performansını düzenler ve arttırır.

7- REZENE: Hazmı kolaylaştırıcı etkisi nedeni ile vücuttaki şişliklerden kurtulmanıza yardımcı olur.

8- YEŞİL ÇAY: Metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcıdır. Aynı zamanda çok güçlü bir antioksidandır.

9- COENZİM Q10: Kilo kaybı sırasında bağışıklık sistemini kuvvetlendiren güçlü bir antioksidandır.

10- FUNDA YAPRAĞI: Yağların yakımını kolaylaştırarak metabolizmayı hızlandırır.

Saydığımız tüm bu 10 altın kaynağın yanı sıra düşük metabolizma hızının yarattığı kilolardan kurtulmanın en önemli yolu, yeterli ve dengeli beslenme şeklini yaşam tarzı haline getirerek düzenli egzersiz yapmaktır. Böylelikle daha az kilo alır ve daha çok yağsız kas kitlesine sahip olabilirsiniz.

Sağlıkla yaşamı paylaşmak dileğiyle…