Son Yazılar

Sağlıklı Kilo Vermek için 5 Altın Öneri

Omega 3 vücudumuz tarafından üretilemeyen dışarıdan besinler yoluyla alınması gereken doymamış yağ asitlerinden biridir. Kendi içinde EPA (Eikozapentaenoik Asit) ve DHA (Dokozahekzaenoik Asit) olarak ikiye ayrılır. DHA vücudumuz için çok önemli bir yere sahiptir.
Beynimizin %60’ı yağlardan oluşur ve bu yağlarında büyük bir kısmı DHA dan oluşur. DHA özellikle beyinde iletişimi sağlayan bağlantı noktalarının zarlarında, beyin korteksi içerisinde, enerji üretim yeri olan mitokondride ve göz retinasının içinde yoğunlaşmıştır. Bu nedenle eksikliğinde hücreler arası sinyallerde ve beyin fonksiyonlarında yavaşlama görülebilir. DHA eksikliğinde hiperaktivite, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, öfke gibi problemler gelişebilmektedir.Özellikle hamilelik ve emziklilik dönemlerinde bebek ve anne sağlığını korumak amacıyla DHA destekleri kullanılmaktadır. Erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebek riskini azaltıp, annenin kan basıncının dengede tutulmasına yardımcı olmaktadır.Depresyon ve Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesi ve daha iyi duruma getirilmesi için DHA desteği gereklidir.Yapılan araştırmalarda özellikle okul çocuklarına DHA desteği sağlanması sonucu okuma performanslarının arttığı, hafıza ve davranış yönlerinden olumlu aşama kaydettikleri kanıtlanmıştır.DHA trigliserit seviyelerinin korunmasına da katkıda bulunmaktadır.

Besinlerden yeterli DHA sağlayabiliyor muyuz?

Yeterli DHA almak, yeterli omega 3 tüketmekle beraber gerçekleşiyor. Omega 3 özellikle derin su balıklarında bulunur ancak bu balıklarda ağır metal özelliklerinin yüksek olması, diğer tükettiğimiz balıklarda yeterli omega 3 olmaması bizi eksikliğe sürükleyebiliyor. Ne kadar haftada 2-3 gün balık tüketimi önerilse de genele bakıldığı zaman böyle olmadığı gözlemlenebiliyor.
Ağır metal içeriklerden kaçınmak amacıyla bitkisel omega 3 kaynaklarına yönelebiliriz. Örneğin keten tohumu, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler omega 3 alımımızı destekler.
Yine de bunların hiçbiri günlük olarak omega 3 ihtiyacımızı karşılamayabilir. Bu sebeple takviye olarak her gün kullanımı doğru olacaktır.
Omega 3 takviyesi alırken gerekli testlerden geçmiş olmasına ve içerisindeki EPA, DHA miktarlarına bakılmalıdır.
Bir sağlık probleminiz varsa omega 3 kullanırken doktorunuza ve diyetisyeninize danışınız.