Ramazan’da Nasıl Beslenmeli

Ramazan’da Nasıl Beslenmeli

Ankara’da görev yapan diyetisyen Müge Özturna, Ramazan ayında uzun süren açlık dönemlerinin vücuda verdiği olumsuz etkileri en aza indirmek ve yaşam kalitesini düşüren sağlık sorunlarını engellemek için beslenmede birtakım değişiklikler yapılması gerektiğini belirtiyor. Oruç tutmanın beslenme açısından en hassas yönünün, vücudun uzun süre aç kalması nedeniyle metabolizma düzeninde oluşan değişiklikler olduğunu ifade ediyor.

Bu nedenle, sahura kalkmanın Ramazan ayında sağlık açısından büyük önem taşıdığını vurguluyor. Sahura kalkılmadığı durumda vücudun çok uzun süre aç kalacağını ve bir şeyler yenilebilecek sürenin birkaç saate kadar düşebileceğini belirtiyor. Bu sınırlı zamanda yenilen besinlerin çeşidine ve miktarına dikkat edilmesinin vücutta oluşabilecek olumsuz etkileri en aza indirmek açısından önemli olduğunu vurguluyor.

Porsiyon miktarlarını fazla artırmadan ve besinlerin içeriğinde bulunan öğelere (yağ, karbonhidrat, protein, vitamin, mineral) dikkat ederek ve en önemlisi de sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanarak Ramazan ayını daha dinç ve sağlıklı geçirmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Ramazan ayı boyunca beslenme programını metabolizma hızının düşeceği ve hareketlerin normal zamana göre azalacağı şekilde düzenlemenin önemli olduğunu ifade ediyor.

Besin Değeri Yüksek Gıdaları Tercih Edin!

Ramazan ayında, iftar öğününde aşırı yeme ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarını önlemek için sahurda dengeli ve besin değeri yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Sahur, gün boyunca oruç tutmaya hazırlayan önemli bir öğündür ve sağlıklı bir şekilde geçirilmesi gerekmektedir. Beslenme uzmanı Ankara diyetisyen Müge Özturna‘ya göre, sahurda tüketilen yiyeceklerin sindirimi yavaş olmalı ve tok tutma özelliği bulunmalıdır. Bu nedenle, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi protein açısından zengin besinler sahurda tercih edilmelidir.

Geceden iftar zamanına kadar uzun süreli açlık ve yetersiz sıvı alımı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, sahur ve iftar arasında bol miktarda su içmek önemlidir. Diyetisyen Özturna, günde en az 8-10 bardak su içilmesini önermektedir. Ayrıca, iftarda ilk olarak çorba gibi sulu gıdalar tüketmek, sıvı alımını artırmak için etkili bir yöntemdir.

İftar öğününde aşırı yemek yemekten kaçınılmalı ve yemek miktarı iki öğüne bölünerek tüketilmelidir. Böylece vücuda verilen yük azaltılabilir ve sindirim sistemi rahatlatılabilir. Ayrıca, hızlı ve fazla yemek yemek yerine yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yemek, sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sorunlarını önler.