Son Yazılar

Şeker Hastalığı ve Bitkisel Tedavisi

Şeker hastalığı diğer bir adıyla diyabet, insülin yetersizliği veya etkisizliği ile hiperglisemiye sebep olan bir hastalıktır. Şeker hastalığı kontrol edilmediği zaman, komplikasyonların eşlik ettiği yaşam konforunu ve sağlığı bozacak durumlara yol açabilir. Şeker hastalığında en önemli adım yaşam tarzında gidilen değişikliktir.

Şeker hastalığı tedavisi ilaç ve insülin tedavisinin yanında tıbbi beslenme tedavisi ve düzenli egzersiz ile de sağlanır. Bunların yanına son yıllarda fitoterapi de şeker hastalığının önemli bileşenlerine eklenmiştir. bu süreçte bitkisel desteklerin şeker hastalığı üzerinde etkiliği üzerine çalışmalar yapılsa da daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle son zamanlarda yapılan araştırmalar doğrultusunda kan şekeri regülasyonu etkinliği kanıtlanmış düzeyde olan bitkilere bakalım.

Şeker Hastalığında Etkili Olan 6 Bitki

Zencefil: Zencefil, hipoglisemik etki ile şeker hastalığı tedavisinde etkili olarak rol olan bitkilerdendir. 2016 yılında yapılan araştırmalarda, metabolik sendroma bağlı olarak oluşan tip2 diyabetli kişilerde Hba1C seviyelerinde önemli düşmeler görülmüştür. Ayrıca, antienflamatuar etkisi sebebiyle şeker hastalığı vasküler komplikasyonlarını önemli seviye de düşürme özelliği göstermektedir.

Meyan Kökü: Obeziteye sebep olarak oluşan tip2 şeker hastalığı üzerinde, meyan kökü suplementasyonunun antihiperglisemik etki oluşturduğu görülmektedir. İnsülin duyarlılığını duyarlılığını arttırmakta olup glukoz tolerasyonunu yükseltir. Meyan kökü hiperglisemiyi de engellemektedir.

Isırgan Otu Yaprağı: Isırgan otunun şeker hastalığı üzerinde yapılan çalışmalarında; hipoglisemik ve antienflamatuar etki göstermesi sebebiyle; vasküler koplikasyonların önüne geçtiği görülmektedir.

Tarçın: Tarçının son zamanlarda şeker düşürücü etkisi çok konuşulmaya başlamıştır. Tarçının içerisinde;uçucu yağ (%1-2), kumarin, zamk, müsilajlar, reçineler, prosiyanidin tip A polimerleri antidiyabetik etki göstermektedir. İnsülin reseptörlerini harekete geçirir ve glikojen sentaz aktivitesinin artmasına sebep olur. Fakat tip 1 diyabette etkili değildir. Tip 2 diyabeti olan bireylerle yapılan araştırmalarda, tarçın tozu verilen bireyler; açlık kan şekeri, ldl kolestrolü ve trigliserit üzerinde düşürücü özelliği gözlenmiştir.

Dut Yaprağı: Bitkisel tedaviler, şeker hastalığında kullanılan kan şekeri regülasyonunda yardımcı olmaktadır. Ancak dozunu düüzgün ayarlamak ve kontrol altında olmak gerekmektedir. Hastanın ilaçları, varsa hastalıkları, diyete bağlı oluşan koplikasyonlar göz önünde tutulmalıdır. Diyetisyen, doktor ve eczacı tarafından oluşturulan ekip ile disiplinli bir şekilde yaklaşım oluşturularak fitoterapi tedavisi uygulanmalıdır.

Zeytin Yaprağı: Zeytin yaprağı periferik dokularda insülin duyarlılığını ve insülin stimülasyonunu arttırarak hipoglisemik etki gösterir. Antioksidan içeriği yüksek olmasından dolayı antikanserojen etki göstermektedir. Kan pıhtılaşmasını ve kan akımını düzenler ve koroner damarlarda kan akışını hızlandırdığı için şeker hastalığın oluşturuduğu rahatsızlıklardan biri olan kardiyovasküler hastalıkları önler.