Son Yazılar

Gebelikte ve Emziklikte Beslenme

Hamilelik ve emziklik döneminde alınan besinler bebeğin ve annenin sağlığı üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi annenin iyi beslenmesine bağlıdır. Yetersiz ve dengesiz besin tüketimi annede kısa vadede bulantı, kusma, kabızlık, ödem, iştah artması gibi komplikasyonlara sebep olabilirken, uzun vadede bebekte genetik komplikasyonlara sebep olabilir. 

Gebelik sürecinde besin tüketimi ve buna bağlı olarak kilo alımı gebe adayının yaşına, hamilelik öncesi kilosuna, fiziksel aktivite durumuna göre değişebilir. Hamileliğin ilk 3 ayı (1. Trimestr) süresince kalori artışı ve kilo alımı pek önerilmez, sonraki aylarda günlük kalori ihtiyacına 300 kalori daha eklenerek beslenmeye devam edilir. Sağlıklı anne adaylarının gebelik sürecinde 10-12 kilo alması beklenir. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme özellikle protein, mineral, vitaminlerden zengin bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Demir, kalsiyum, çinko bebeğin gelişimini doğrudan etkileyen minerallerdir. Bunlara ek olarak folik asit, B12, A, D ve C vitaminlerinin besinlerden alımına da özen gösterilmelidir.

Gebelikte beslenmeye ek olarak, doğum sonrası emziklik sürecinde beslenmeye de çok dikkat edilmelidir. Tüketilen besinler anne sütünün içeriği için çok önemlidir ve bebeği doğrudan etkiler. Emzirmeye bağlı olarak ilk aylarda kilo kaybı gözlenecektir. Annenin ihtiyacına göre sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı ile kilo vermesi sağlanabilir. Normal kalori ihtiyacına ek olarak 300-500 kalori arası besin takviyesi yapılabilir. Hamilelik sürecindeki gibi çeşitli ve dengeli beslenme şekline devam edilmelidir. Ancak, bebeğe alerji yapabilecek ve bebeği emzirdikten sonra huzursuz edecek besinler belirlenip bunlardan uzak durulmalıdır.

Gebelikte sağlıklı kilo almak, gereken besin takviyelerini almak bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Prematüre doğumdan, zihinsel gelişim bozukluklarından ve ilerde oluşabilecek genetik komplikasyonlardan korunmak doğru beslenmeye bağlıdır. Gebelikte yapılan doğru beslenmeye emziklik sürecinde de devam edilerek sağlıklı bir çocuk sahibi olmak mümkündür. Mutlaka bir doktor ve diyetisyen eşliğinde bu süreç yürütülmeli ve anne adayına öğretilmelidir.