Son Yazılar

Ramazan Ayında Beslenme

Ramazan ayında 16-17 saatlik açlık ile, tüketilen öğün miktarı azalır. Alınan enerji ve sıvı miktarında düşüş gözlemlenir. Bu nedenle metabolizma hızı yavaşlar ve kan şekeri düşer. Dolayısıyla hem iftar hem de sahur zamanı tok tutacak hafif besinler tercih edilmelidir. Aksi takdirde iftarda ve sahurda tüketilen ağır ve aşırı yağlı besinler yağ olarak depolanacaktır. Yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi iftar sofralarında normalde tüketilenden daha fazla besin tüketilmesidir. İftar sırasında kan şekeri düşük olduğu için kişi normalden fazla yeme isteğine sahip olur. Bu durum kısa sürede aşırı kalori alımına neden olarak kilo artışına sebep olur. Oruç esnasında açlığa bağlı olarak baş dönmesi, halsizlik, mide bulantısı, hazımsızlık gibi semptomlar görülebilir. Sağlıklı bireylerde bu semptomlar, doğru ve dengeli besin tüketimiyle azaltılabilir. Ancak düzenli ilaç kullanan, diyabet, hipertansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan bireylerin doktoruna danışmadan oruç tutmaması gerekir.

Genel anlamda sahur ve iftarda dikkat edilmesi gereken noktaları şu maddelerle özetleyebiliriz:

  • Sahuru atlamamaya, gereken enerjiyi sahurda tamamlayarak açlık süresini azaltıp metabolizma hızını düşürmemeye özen gösterin.
  • Sahur öğününde düşük yağlı, bol protein ve sağlıklı karbonhidratlı bir kahvaltı tercih edebilirsiniz. Sahurda pide yerine tam buğday ekmeği tüketmek içeriğindeki lif sayesinde daha tok kalmanıza yardımcı olacaktır.
  • Sahurda veya iftarda tek seferde tüm su ihtiyacı karşılanmamalıdır. İftar ile sahur arasında en az 2,5 litre su zamana yayılarak içilmelidir. Su elektrolit dengesi için çok önemlidir.
  • Kızartılmış ve yüksek tuz içeren besinler gün içinde susamanıza sebep olabilir. Bu tür besinler sahurda tüketilmemelidir.
  • Kan şekerini hızlı yükselten, glisemik indexi yüksek besinlerden kaçınılmalıdır. Kan şekeri hızla yükseldiği için insülin de hızla yükselecektir ve bu çabuk acıkmanıza sebep olur. Dolayısıyla beyaz un ve şeker içeren besinlerden kaçınılmalıdır.
  • İftar yapılırken bir anda aşırı sıvı ve besin tüketimi hazımsızlığa sebep olabilir. Hurma ve zeytin gibi küçük besinlerle oruç açılarak kan şekerinin dengelenmesi sağlanır. Ardından çorbaya geçilebilir. Çorbadan sonra 10 dakikalık bir mola vermek ve ardından yemeğe geçmek sindirim sisteminin doğru çalışması için çok faydalıdır.
  • İftar öğününde yediğiniz yemeklerin pişirme şekli çok önemlidir. Kızartmadan ziyade ızgara ve fırında pişirme yöntemi tercih ederek vitamin ve minerallerin tam alınmasına özen gösterilmelidir. Zeytinyağlı sebze yemekleri, yoğurt ve salata da hem vitamin hem de minerallerden eksik kalmamak için güzel bir iftar seçeneği olabilir.
  • İftar ve sahur arasına mutlaka bir ara öğün konularak gereken enerji alımı sağlanmalıdır.
  • Tatlı tüketimi iftardan hemen sonra önerilmemektedir. İftardan 30 dakika sonra veya ara öğüne eklenebilir.
  • İftardan 1 saat sonra yapılan yürüyüş bağırsak sağlığınızı ve sindirim sisteminizi olumlu etkileyerek hazımsızlık sorununa iyi gelir.Ankara Diyetisyen Hizmeti veren Müge Özturna İle Sağlıklı Yaşama Merhaba Diyin.