Son Yazılar

Sağlıklı yaş almanın altın kuralları

Hayatımız boyunca güzel bir yaşam sürmek isteriz. Bunun için de sağlığımızı olumlu etkileyecek şekilde yaşam tarzımızı belirlemeliyiz. Hayatımız boyunca zinde kalmak, fiziksel ve ruhsal açıdan kendimizi iyi hissetmemiz çok önemlidir.

Sağlıklı yaşlanmanın, kişinin genetik yapısıyla ilgili olduğu kadar beslenme ve yaşam tarzıyla da çok yakından önem taşıdığını vurgulamak gerekmektedir. Yaşam tarzımız içerisinde sağlıklı yaş almamızı sağlayacak altın kurallara dikkat etmeliyiz.

Hareket: Yaşımıza uygun biçimde hayatımızın içerisinde harekete büyük önem vermeliyiz. Atalarımızın söylemiş olduğu “işleyen demir ışıldar.” sözü çok güzel bu durumu anlatmaktadır. Bizim için bu söz bedeniniz için egzersiz yapın anlamına geliyor. Egzersizin ne olacağını yaşımız ve kapasitemiz doğrultusunda ayarlanmalıdır. Düzenli olarak her gün yürüyüş yapmak, yapabileceğimiz hareketler listesinde en kolayıdır. Her gün yapmamız mümkün olmuyorsa da hafta da 3 gün tempolu bir şekilde yürümek vücudumuz için çok faydalı olacaktır. Yürüyüşünüzün temposunu da kalp ve akciğer kapasitenize göre ayarlanmalıdır.

Beslenme: Yaşamımız boyunca beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. Karşılaştığımız sağlık sorunlarında ilaçlardan önce besinlere yönelmeliyiz. Gerekli durumlarda doktor önerisiyle tabi ki ilaçların kullanımı olacaktır. Ancak ilaca muhtaç olmamanın doğru ve yeterli beslenme olduğunu unutmayın. Kilo kontrolümüze dikkat etmeliyiz. Obezite yaşlanmayı hızlandıran ciddi bir tehlikedir.

Uyku: Uyku düzeni ve kalitesi yaşamımızda sanıldığından çok daha önem taşımaktadır. Vücudumuzun dinlenmesi ve enerji toplaması için uyku düzenimizi güzel ayarlamalıyız. Yaş aldıkça uyku süresi ve kalitesinde azalma olabiliyor fakat bunu değiştirmenin birçok yolu var. Mümkün olduğunca uyku ilaçlarına başvurmadan başarmalıyız. Bunu başarmanın ilk yolu da gece yatağımıza geçtiğimizde kafamızı boşaltmış bir şekilde uykuya dalmamızdır.

Su: Sıklıkla ihmal edilen su içme alışkanlığı, sağlıklı yaşlanmanın en önemli kurallarındandır. Günlük aldığımız su ve sıvı tüketimi sindirim sistemimiz düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Vücudumuzda gerçekleşen bir çok biyokimyasal reaksiyon su ile gerçekleşiyor. Böbreklerimiz su almazsak tıkanıyor, yeterli su tüketimi ile açılıyor. Bunun için mutlaka günde 2.5- 3 litre su tüketimine dikkat etmeliyiz. Yaş alma ile vücut su alma hissini kaybetmeye başladığında böbrekleri ve birçok organı nu durum olumsuz etkiler.

İletişim: Yaşlılık döneminde sosyal iletişimin canlı tutulması insanların en çok zorlandığı konulardan biri. Oysa yaşlılık dönemindeki yalnızlık çok büyük tehlikedir. Etrafınızda dostlarınızın ve yakınlarınızın olması depresyon için, zorluklarınız ve kayıplarınız için en büyük destekdir. Etrafınızda ki kişiler mutlu ve sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezlerden. Hatta mümkünse tüm ailenizle bir arada olmak hem zihinsel hem ruhsal yönde kişiyi dinç tutmakta çok önemli.

Aşı: İlerleyen yaşlarımızda hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek için gerekli aşılardan korkmamak ve düzenli olarak takip etmek çok önemli bir konudur. Ancak mutlaka doktor kontrolü ve önerisi gereklidir.

Hobi: mutlaka bir hobimiz olmalı ve zinde kalmalıyız. Yeni şeyler öğrenip üretmeliyiz. Bu şekilde beyin egzersizi de gerçekleştiriyoruz. Özellikle çalışma hayatınız bitmişse o boşluğumuzu doldurmak için bir çok alana yönelebiliriz. Hayattan kopmamanız bu açıdan çok önemlidir.

Kaçının: Sağlıklı yaş almak için sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmak, stres kontrolü yapmak çok öneli. Bu tür zararlı alışkanlıklar vücutta kalıcı zararlara yol açabiliyor ve yaşlanın hızını arttırabiliyor. Aşırı stres altında olmak da vücuda hem fiziksel hem de ruhsal açıdan zarar veriyor. Gerekirse hem sigara ve alkol hemde stres yönetimi için uzman desteği almalısınız.

Kontrol: Sağlığımız için kontrollerimizi düzenli yaptırmalıyız. Kontrollerimizi sadece hasta olduğumuzda değil belirli aralıklarda aksatmadan yaptırmalıyız. Amacımız hastalık tedavisi gibi değil, hastalığı önlemek olmalı.